09 July 2010

Aktiviti Semalam....

Hari ni na nak kongsi sket pasal aktiviti semalam...
awal2 pagi lagi dah bangun coz excited nak g memancing kat Tanjung Jaga..
mak dah wat mee goreng dan na plak wat kopi 'o' jer..hehe
harap2 la hari ni tak ujan...na g mancing ngan mak je ari ni...
coz adik2 g sekolah...lagipon na cuti ari khamis....

hurmmm....sebelum tu nak citer sket la pasal Tanjung Jaga ni..
Tanjung Jaga ni terletak di Kampung Ruat-dari umah na 5 minit jer!!
(kira-kira 4 km je dari Pekan Yan)
kawasan lak berbukit-bukau....





hurmm....sampai2 je kat rehat jap coz penat jalan nak turun g kat tepi pantai....
tambah pulak dah naik semak samun dah...

lepas rehat, makan dan minum sket...mula la pasang umpan kat mata kail..
mula2 pakai umpan lala jer...
then terus pancing ikan...
tak smpai 5 minit...umpan dah mengena...
kita lihat hasilnya....hehehe!!
ini adalah ikan pertama yang dapat...
ikan gelama..

inilah hasil tangkapan yang dapat semalam...
campur yang na dapat dengan mak sekali.....

p/s : wat asam pedas ngan goreng berlada pon sodapp ni.......hehehe

07 July 2010

Kalau binatang ada facebook

jenaka yang husna dapat dari email....layanzzzz....

Kalau binatang ada fb, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu.......

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...
Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah...
Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!
Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh!...
Cicak : isteriku tersepit pintu
Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."
Ayam : Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah di goreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...
Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa
Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap ... baru beli videocam baru ...
Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!
Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?
katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..
ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..
Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.
Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.
Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi
Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2
Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles
Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!
Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.
Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah
Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.
Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.
Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut
kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kaklelamajnun...
lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn...gerun tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik
cicak..eee seram nyeee....
itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2....nk tiru aku le tu.. lol....
Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tangki ni.
Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok
Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(
Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah
Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.
Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan?
Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

06 July 2010

Jahitan Manik

Salam Allz....

Kat sini husna nak paparkan beberapa hasil kerja tangan husna sendiri iaitu jahitan manik kat baju kurung....
ada beberapa gambar tak sempat nak snap...
sbb dah bg kat tuan dia...
so yang ada pon hanya beberapa gambar je..
kena tunggu la untuk design yang terbaru plak untuk raya nanti...okeys!!!
husna ni budak baru belajar je...lom terror sngt...
coz belajar sendiri je...sbb minat!!!
actually baju kat atas ni lom siap sepenuhnya lagi...
baru je siap 80%....
tak sempat nak buat lepas balik keja...
coz husna wat ni sambilan je..
balik keja malam...
penat n terus tido...zzzzzz....
hahaha

05 July 2010

SAHABAT SEJATI

"sahabat sejati" is so complicated..
"sahabat sejati" adalah sesuatu yang paling sukar dicari.
ramai yang kecewa,terluka dan menangis hanya kerana kawan.
pencarian seumur hidup belum tentu dapat menemukannya walaupun seorang.
nk cari kwn yg time senang mmg ramai.
bak kate org,nk cari kwn sejati nilai lah pd saat kita memerlukannya.
sama ada ketika senang atau susah.
"sahabat sejati"
adalah teman utk kita bergembira
dan teman untuk kita berkongsi kesusahan,kesulitan dan kesedihan.
teman yang sanggup menyandarkan bahunya tatkala kita tersungkur,
teman yang sedia memimpin tangan disaat kita memerlukan sesuatu untuk digapai..

tapi, berapa banyak kah sahabat sejati yg kite akan jumpe ?

mungkin ada yang jumpa "sahabat sejati" dalam hidup...
tapi...
berapa ramaikah kat dunia nie yang ada "sahabat sejati" ?

kalau pun ade, cuma sahabat baik, sahabat karib, sahabat kamceng..

dan ade jugak sekadar teman, kawan...

kenapa??
sama ke??

tak...

sahabat, kawan , teman....tak sama...dari segi maksud nye secara sekali pandang, nampak macam same..

tapi bile di hayati, direnung & difikir2 kan...

maksud nye tak same....

KAWAN...
kawan nie, org2 yg hampir ngan kita..org yg kenal kita..dan kita kenal die..
mungkin kawan sekelas..
mungkin jugak kawan sekampung..
atau mungkin jugak kawan sekolej or kawan sekolah.....
tapi, tak rapat sangat..juz kenal, sembang2 macam biase..
dan dgn 'kawan' biasenye jarang kita kongsi hal yg terlalu peribadi...

TEMAN...
teman lak..insan yg 'agak rapat' ngan kite..
yg tahu serba sedikit ttg diri kita..
baik hal personal or sebagainye..
mungkin teman serumah, teman sekuliah..
yg selalu ngan kita..
yg berjalan kemana2 dgn kita..
yg kdg2 org nampak kita selalu bersama dgn dia...
tp tak semestinye boleh di cop sbg sahabat sejati..
sebab rapat macam mane pun, blom tentu lagi die boleh terima kita seadanya dan kita boleh terima dia seadanya...
org nampak je selalu bersama tp org tak tahu 'kisah sebenar' mereka...

SAHABAT...
byk maksud nye..
tp sahabat nie kire agak rapat la sket...
mcm..sahabat karib, sahabat kamceng, sahabat baik....
lebih rapat & lebih touching...
yg faham perasaan kite, perangai kita, kehendak kita...bak kate org, lebih memahami....
yg ambik berat pasal kite...
yg selalu tolong kite...
yg selalu dgr masalah kite..
bg sokongan..
byk lagi la...
lebih nak ke arah 'sahabat sejati'..
tp lebih layak sahabat seperti ini dipanggil 'sahabat sejati' kirenya insan2 ini tidak hanya mementingkan diri sendiri....
bagi die, sahabat adalah segala-segalanya....

pergi dinanti..
jauh dirindui..
dekat disayangi..

tapi..kadang2, org yg sekadar 'kawan' ngan kita mampu wat kite happy, ketawa & senang diajak berborak..
bile kite dgn die, hati kite nie ceria je..
leh wat kite tersenyum..
tapi sayang, die cume 'kawan'...
yg hadirnye dalam hidup kita cuma sementara..
hari nie kita jumpe die, esok kita tak jumpe...
hari nie die ngan kita, esok die dgn 'sahabat' nye...
sbb kite cume 'kawan' die je..